TÜRK KAHVESİ YAPIMI VE PÜF NOKTALARI






  • Kahve, sade, orta şekerli ve şekerli olarak adlandırılır.
  • Şekersiz yani sade kahve isteyenler için kahve yaparken hiç şeker atmayın. Orta şekerli isteyenler için fincan başına 1 çay kaşığı toz şeker atın. Şekerli kahve isteyenler için ise fincan başına 2 çay kaşığı toz şeker atabilirsiniz.
  • Kahve, taze ve iyi çekilmiş olmalıdır.
  • Kahve bakır cezvede, yavaş ateşte 15-20 dk.da pişirilmelidir.
  • Toz şeker kullanılmalıdır.
  • Fincanla ölçerek su konulmalıdır.
  • Mümkün oldukça az kişiye kahve yapılmalıdır. Hatta kişi başına ayrı ayrı kahve yapılması daha uygundur.
  • Her fincan için 2 çay kaşığı kahve ve arzuya göre şeker konulmalıdır.
  • Cezvede kuru kahve ve toz şeker önce kaşık yardımıyla bir güzel karıştırılır.
  • Kahve ilk başta karıştırılır bir daha karıştırılmaz.
  • Kahve soğuk suya konulduktan sonra ateşe konulur.
  • Kahve kabarmaya başlarken kaşık yardımıyla ilk köpük fincanlara taksim edilir.
  • Ocak üzerinde tamamen kabarması beklenir.
  • Kabarınca fincanların yarısına kadar kahve dökülür.
  • Cezvenin tekrar ocakta iyice kaynaması beklenir ve taşmaya başlayınca fincanlar doldurulur.
  • Yanında bardakla su ve lokum veya çikolata ikram edilir.
  • İçilen su, ağzı kahveye hazırlar. Bazılarına göre önce su içilir veya daha sonra üstüne su içilirmiş. Ben su önce içilmeli derim.
  • Eski yıllarda kahvenin yanında nane likörü ikram edilirdi.
  • Bazı cafelerde kahve şekeri denilen çikolata drajeleri ile servis ediliyor.
  • Osmanlı kültüründe gelen misafirlere kahvenin yanında su getirilirdi. Misafir toksa kahveyi içer, açsa suyu içermiş. Suyu içen misafire yemekler ikram edilirdi.
  • Kahve dostluktur, arkadaştır, zevktir, kültürdür.
  • Kahve, dudaklara, fincana bir öpücük kondurur gibi uzatılarak içilir.







                         Afiyet Olsuun :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...