- Kahve, sade, orta şekerli ve şekerli olarak adlandırılır.
- Şekersiz yani sade kahve isteyenler için kahve yaparken hiç şeker atmayın. Orta şekerli isteyenler için fincan başına 1 çay kaşığı toz şeker atın. Şekerli kahve isteyenler için ise fincan başına 2 çay kaşığı toz şeker atabilirsiniz.
- Kahve, taze ve iyi çekilmiş olmalıdır.
- Kahve bakır cezvede, yavaş ateşte 15-20 dk.da pişirilmelidir.
- Toz şeker kullanılmalıdır.
- Fincanla ölçerek su konulmalıdır.
- Mümkün oldukça az kişiye kahve yapılmalıdır. Hatta kişi başına ayrı ayrı kahve yapılması daha uygundur.
- Her fincan için 2 çay kaşığı kahve ve arzuya göre şeker konulmalıdır.
- Cezvede kuru kahve ve toz şeker önce kaşık yardımıyla bir güzel karıştırılır.
- Kahve ilk başta karıştırılır bir daha karıştırılmaz.
- Kahve soğuk suya konulduktan sonra ateşe konulur.
- Kahve kabarmaya başlarken kaşık yardımıyla ilk köpük fincanlara taksim edilir.
- Ocak üzerinde tamamen kabarması beklenir.
- Kabarınca fincanların yarısına kadar kahve dökülür.
- Cezvenin tekrar ocakta iyice kaynaması beklenir ve taşmaya başlayınca fincanlar doldurulur.
- Yanında bardakla su ve lokum veya çikolata ikram edilir.
- İçilen su, ağzı kahveye hazırlar. Bazılarına göre önce su içilir veya daha sonra üstüne su içilirmiş. Ben su önce içilmeli derim.
- Eski yıllarda kahvenin yanında nane likörü ikram edilirdi.
- Bazı cafelerde kahve şekeri denilen çikolata drajeleri ile servis ediliyor.
- Osmanlı kültüründe gelen misafirlere kahvenin yanında su getirilirdi. Misafir toksa kahveyi içer, açsa suyu içermiş. Suyu içen misafire yemekler ikram edilirdi.
- Kahve dostluktur, arkadaştır, zevktir, kültürdür.
- Kahve, dudaklara, fincana bir öpücük kondurur gibi uzatılarak içilir.
Afiyet Olsuun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder