Masaya Konan Takımların Yerleri
Yemek Çatalı: Tabağın solunda.
Yemek Bıçağı: Tabağın sağında.
Yemek Kaşığı: Tabağın sağında, bıçağın dışında.
Balık Çatalı: Tabağın solunda, çatalın dışında.
Balık Bıçağı: Tabağın sağında, yemek bıçağı dışında.
Meze Çatalı: Tabağın solunda, diğer Çatalların dışında.
Meze Kaşığı: Tabağın ön kısmında.
Çerez ve Pasta Çatalı: Tabağın ön kısmında, sapı sola doğru.
Çerez ve Pasta Bıçağı: Tabağın ön kısmında, keskin tarafı
tabağa, sapı sağa doğru. Çatalın yanında.
Su bardağı: Tabağın sol ön kısmında
Şarap bardağı: Su bardağının sağında.
Rakı bardağı: Su bardağının yanında.
Tuz, biberlik: İki servis tabağı arasında
Yağ, sirke: Sofranın ortasına yakin.
Hardal ve diğer soslar: Yağ ile sirkeye yakin.
Yağ tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde.
Salata tabağı: Servis tabağının sol ilerisinde.
Meyve tabağı: Ortada.
Ekmek tabağı: Ortada.
Çiçek tanzimleri: Masanın ortasında.
Peçete: Servis tabağının solunda veya üstünde.
Çoğu zaman samimi yemek davetlerinin dışında “özel” diye
tanımlanacak bazı davetler vermeye mecbur kalırız. Evimizde vereceğimiz bu
davetlerde zaman zaman gerek sofra düzeni gerekse servis esnasında bazı
endişelerimiz oluşur.
Bu “özel davet”in en mükemmel olması amacımızdır. Uzun süre
verdiğimiz davet hakkında övgü ile konuşulması hangimizi mutlu etmez ki?…
Davetin hazırlanması, amaca göre davet edilen kişilerin
saptanması ile başlar… Resmiyet derecesine göre davet edilecek kişiler en az üç
hafta öncesinden davetiye veya telefon ile aranarak davet edilmelidir. Çok
resmi davetlerde baskılı davetiye daha uygun olacaktır. Ancak; “kişi adı” el
yazısı ile yazılmalıdır. Bu davet edilen kişiye verilen değerin bir
göstergesidir. Son yıllarda bazı büyük hediye merkezlerinde bu tarz özel
kartlar satılmaktadır. Sadece boşlukları doldurmanız yeterli olacaktır. Davet
eden kişinin bu nezaketli davranışına karşı cevap verilmesi gerekmektedir.
Davete katılıp katılamayacağınızı bildirmek bir görgü
kuralıdır. Eğer davetiye yollandıysa (L.C.V-lütfen cevap verin’in kısaltılması)
davet eden kişiye davete katılıp katılamayacağınızı telefon açarak
bildirmelisiniz.
Ziyafet Masası
Ziyafet masası hazırlamak zevk işidir. Herkes imkanlarına ve
gönlüne göre hazırlar. Ancak; aşağıdaki noktalara da dikkat etmek gerekir.
Öncelikle masa örtüsü titizlikle seçilmelidir. Masaya pastel rengi keten, beyaz
keten, nakışlı keten veya dantel örtü konmalıdır. Çok renkli alacalı örtü
seçimleri ağır davetler için uygun değildir. Masaya konan örtü 30.cm.den fazla
sarkmamalıdır. Oturan kişilerin ayaklarına dolanacak şekilde abartılı bir
uzunlukta olmamasına dikkat etmek gerekir.
Masa’da “uyum” Çok önemlidir. Yemek takımları, bardaklar,
örtü ve diğer gereçler “uyum” içinde olmalıdır. Uyum sofanın ortasına
yerleştirilecek bir tanzimle daha da çarpıcı bir hale getirilir. Burada,
seçilecek çiçekler bile mümkünse yemek takımlarınızla ve masa örtüsüyle uyum
içinde olmalıdır. Bir renk armonisi yaratmak özenle hazırladığınız bu daveti
daha da hatırda kalıcı yapacaktır.
Vereceğiniz mönüye uygun olarak tabakları
yerleştirmelisiniz. Şayet; mönü’de çorba yer alıyorsa, o takdirde düz yemek
tabaklarının üzerinde çorba tabakları yer almalıdır. Eğer çorba mönüde yer
almıyorsa o takdirde ordövr servisi için düz ve büyük tabaklar
yerleştirilmelidir. Tabakların yerleştirilmesi mönü’deki düzenlemeyle
paraleldir.
Sofranızı hazırlarken “peçeteler” özenle katlanmalı ve
yerleştirilmelidir. Değişik şekillerde katlanan peçeteler, isteğinize göre yine
yemek takımlarınıza uygun halka biçimde bir peçetelik arasına konarak ta
sofralarda yerini alabilir.
Yemek süresince dikkat edilmesi gereken bazı davranışlar
vardır; bunlardan bazıları…
Tabakta yemek bırakmak pek hoş bir davranış değildir.
Ekmeğin ufalanarak yenmesi, yemeğin koklanarak adeta “test” edilmesi, masada
saç taramak, makyaj tazelemek, elleri masanın altında tutmak, masada şampanya
patlatmak, kürdansız ve aleni bir şekilde diş karıştırmak, sesli bir biçimde
burun temizlemek, ev sahibinden önce yemeğe başlamak ve masada kül tablası
konmamışsa ısrarla sigara içmeye çalışmak, puro vb. herkesçe hoşlanılmayacak
tütünleri müsaadesiz içmek ve yemek devam ederken izinsizce sofrayı terk etmek,
abartılı gülmek veya uzun sıkıcı konuşmalar yaparak diğer konukları rahatsız
etmek yapılmaması gereken davranışlardandır.
Servis Kuralları
Servisi evin hanimi yapıyorsa, sağında oturan bayandan
başlanır.
Servisi garson yapıyorsa, servise ev sahibinin sağında oturan
bayandan baslar, soldan devam eder, en son ev sahibine servis yapar.
Garsonun elinden hiç bir şey alınmaz. Garsondan bir şey
istenecekse alçak sesle istenir.
Tatlı servisinden önce masa temizlenir.
İçki istenmediği zaman açıkça söylenmelidir. Kadeh el ile
veya ters kapatılmaz.
Servisler yapılırken ısrarcı olunmamalıdır. Ancak; yemeğin
niteliğine göre serviste 2. kez istenip istenmediği kişilere sorulabilir.
Yemekte Görgü Kuralları
Bıçak kullanmak gerekince, Çatal sol elle tutulur. Bu
durumda bıçak sağ elle tutulur ve işaret parmağı bıçağın keskin olmayan
tarafına bastırılarak “kesme” işlemi yapılır.
Bıçak kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz. Tabağın üst
yarısına, kendinize doğru yanlamasına ve keskin tarafı içe gelecek şekilde
konur.
Çatal da kullanıldıktan sonra masaya bırakılmaz. Bıçağa
paralel şekilde soluna ve sapı sağda, ağzı yukarı doğru konur.
Çorba kasığı, Çorba tabağının sağına konur.
Kaşık da bıçak gibi kullanılır. Salata ve Çerez çatalı,
yemek çatalından daha kısadır. Yemekle birlikte salata da verilecekse, salata
çatalı yemek tabağının soluna, yemek çatalının iç tarafına konur.
Balık Çatalı ise daha kısa ve düzdür. Kasığın sağına konur.
Tatlı kaşığı, tatlı tabağının içine konur.
Servis Çatal ve kasıkları, servis yapılacak yemeklerin
tabaklarına konur. Kişi rahatça alabilmelidir.
Ancak; konukların önüne 3′den fazla Çatal, kaşık ve bıçak
koymamaya dikkat edilmelidir. Gerekirse yemek esnasında bu servisler kaldırılır
ve gerekli olanlar düzenlenir.
Peçeteler resmi olmayan yemeklerde çatalların soluna, resmi
yemeklerde ise servis tabağının içine konur.
Artık afiyet olsun herkese :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder