Tariflerimde kullandığım ölçüler şunlardır :
ÇAY BARDAĞI
SU BARDAĞI
KAHVE FİNCANI
TEREYAĞ
MARGARİN
MAYA
Yaş maya ve kuru maya farkı :
Denediğiniz yemek tariflerinde belirtilen maya tipi ve
miktarına bağlı kalmanızı tavsiye ederim. Ama oldu da o anda elinizin altında
belirtilen maya tipi yok, o zaman yaş maya yerine ne kadar kuru maya
kullanmanız gerektiği (veya tam tersi) şu formüle göre hesaplanır :
100 gram yaş maya = 33 gram instant kuru maya (yani
tam tamına tarifte belirtilen yaş mayanın üçte biri kadar aktif kuru maya
kullanacaksınız)
Bir de yabancı yemek kitaplarında malzemeler arasında
sıklıkla karşınıza çıkan bir diğer kuru maya tipi “active dry yeast”, yani
aktif kuru mayadır. Granülleri instant kuru mayadan daha büyük olan aktif kuru
mayayı kullanmadan önce suda çözülmesini bekleyip hala aktif olup olmadığını
test etmek gerekir. Instant kuru maya kadar kuvvetli olmadığı için de daha
fazla miktarda kullanılır. Eğer karşınıza çıkarsa ve yerine Türkiye’de satılan
instant kuru mayayı kullanmak isterseniz onun da formülü şu :
40-50 gram active kuru maya = 33 gram instant kuru maya (yani
yaklaşık olarak tarifte belirtilen aktif kuru mayanın üçte ikisi kadar aktif
kuru maya kullanacaksınız)
Özetle, her şeyi bir arada toparlayan ana formül şudur :
100 gram yaş maya = 40-50 gram active kuru maya = 33 gram
instant kuru maya
Emek verirse herkes y-emek yapabilir...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder