ÇİÇEK BÖREK









Malzemeler :

Hamur İçin :

  • 1 paket yaş maya
  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta (1 sarı üzerine)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
Arasına :
  • 100 gram tereyağ
Üzerine :
  • 1 yumurta sarısı (yukarıda verilenlerden biri üzerine)
  • Haşhaş
Yapılışı :

Toz şeker ve maya ılık suda kabartılır. Kalan hamur malzemeleri eklenip ele yapışmayan bir hamur mayalanır. 30 dakika dinlendirilir. Mayalanan hamurlardan 6 tane portakal büyüklüğünde, 5 tane yumurta büyüklüğünde beze yapılır.








Büyük hamurlardan 5 tanesi pasta tabağı büyüklüğünde açılır (1 tanesi ayrılır), aralarına erimiş tereyağı sürülür ve üst üste dizilir. 








Üst üste konulmuş büyük bezeler 30 cm'lik tepsi boyutunda açılır. Yağlanmış tepsiye konulur. 









Bıçağı tepsinin kenarlarına kadar getirmeden, önce 4'e










sonra 8'e bölünür. Uçları fotoğrafta görüldüğü gibi geriye doğru kıvrılır.










Küçük bezeler de biraz açılıp aralarına tereyağ sürülerek üst üste dizilir ve tepsinin ortasında boş kalan kısım büyüklüğünde açılır.









Küçük bezeleri de bu şekilde açtıktan sonra tepsinin ortasına konulur ve büyük bezelere yapılan işlem gibi yine bunlarda 8'e bölünür. 










Resimde görüldüğü gibi açılan küçük hamurlar da geriye doğru kıvrılır. 









Büyük hamurlardan ayrılan 1 beze haşhaşa bulanır. Tepsinin tam ortasında ki boş kısma konulur. 20-25 dakika tepsi mayası yapılır. Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derecede üzeri kızarana dek pişirilir.
  • Arasına isteğe göre yalnızca tahin ve şeker sürebilirsiniz.






                        Afiyet Olsuun  :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...