PERDE PİLAVI































Malzemeler :


  • 2 büyük tavuk but
  • 3 su bardağı pirinç
  • 100 gram badem içi
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 1 paket kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Karabiber
Hamuru İçin :
  • 2 yumurta
  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 100 gram yumuşak margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 kabartma tozu
  • Tuz
  • Aldığı kadar un
Yapılışı :

Hamur malzemeleri yoğurma kabında karıştırılır. Yumuşak bir hamur elde edilir. 











Badem sıcak suda bekletilir. Soyulup az yağda kavrulur. Tavuk etleri haşlanır, iyice didiklenir. Az yağda kavrulur. 











Tavuk suyu ve kalan malzemelerle dirice bir pilav pişirilir.









































Uygun bir tencere margarin ile yağlanır. Bademler şekilli yerleştirilir. Yoğurulan hamurdan bir büyük bir küçük parça ayrılır. Büyük hamur, tencerenin genişliğinden biraz büyük açılır. Bademli tencereye düzgünce yerleştirilir. Pişip ılıyan pilav içine dökülür. 











Küçük hamur, üzerine kapak büyüklüğünde kapatılır. 












200 derece fırında yaklaşık 2 saat pişirilir. Ters çevrilip dilimlenerek servise sunulur.
  • Bizim büyük hamurumuz çok büyük olduğu için kapak yapmamıza gerek kalmadı.  :)
  • Siirt yöresine ait bi pilavdır.
  • Çokta değişik hikayeleri var.  :) Kayınvalideler gelinlerine yaparlarmış bu pilavı. Hamurun anlamı ; evinin sırrını dışarıya verirsen yuvanız dağılır. Bademlerin anlamı ; erkek çocuğunu temsil edermiş. Tavukların anlamı ; evde bolluk bereketlik olsun anlamına gelirmiş.
  • Bizde aramızda konuşurken hamurun ağzının kapanmasının anlamını da gelin ağzını kapat demeye yorduk.  :)
  • Hamuru az yaparsanız daha ince olur yerken de zorlanmazsınız umarım.






                                                                                    Afiyet Olsuun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...