Malzemeler :
- 3,5 su bardağı bulgur
- 1 su bardağı irmik
- 1 su bardağı un
- 1 kase su
- Tuz
Sosu İçin :
- Yarım kg. yoğurt
- Yarım su bardağı su
- 2 diş sarımsak
- Tuz
Üzerine :
- 3 yemek kaşığı tereyağ
Yapılışı :
Bulguru yassı bir pilav tenceresine alın. Üzerini kaplayacak kadar su ve tuzunu da ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
Suyunu çeken bulguru yoğurma kabına alıp 10-15 dakika ılımasını bekleyin.
Ununu ve irmiğini ekleyip 20-25 dakika kadar yoğurun.
Yoğurulan bulgurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın. Bu işlemi yaparken bir kase su ile elinizi ıslatmayı unutmayın.
Tanelerinizin sığacağı büyüklükte bir tencere ayarlayıp yuvarladığınız dolmalarınız içine atın. Üzerini biraz geçecek kadar su ile 5 dakika haşlayın. Suyunu süzgeç yardımıyla sızdıktan sonra dolmaları uygun bir borcama alın. Yoğurdu yarım su bardağı su ile sulandırıp tuzunu ekleyin, sarımsağı da ezip içine kattıktan sonra iyice karıştırın. Hazırlanan sosu üzerine gezdirin. Servis yapacağınız sırada kızdırdığınız tereyağını da üzerine gezdirin. Servise sunabilirsiniz.
- Yoğururken kıvamı çok katı olduysa, yoğurulmayacak biçimdeyse biraz su katarak yoğurmaya devam edin.
- Yöresel bir tariftir, isimleri farklılık gösterebilir ama genel adı "çıplak dolma" imiş, bizim yörede (Gümüşhane) "cıbış dolma" da derler. :)
Afiyet Olsuun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder