Benim dedem her zaman çok iyi çay demlediğini iddia eder ve kendisinden başkasının demlediği çayı zorda kalmadıkça asla içmez. :) Geçen gün sırf sizinle paylaşabilmek için dedemi çay demlerken izledim, sorularla birlikte tam anlamıyla öğrenmiş bulundum. :)
- Öncelikle belirtmeliyim ki çay demlemek için bir markanın çayı yetmiyormuş (dedeme göre). Birkaç marka çay otunu karıştırın.
- Demliğe miktarını aile sayınıza göre kendiniz ayarlayacağınız kadar çay otu koyun ve koyduğunuz çay otunun yarısı kadar tomurcuk katın.
- En az 10 dakika kaynattığınız sudan demliğe biraz ekleyip devamını soğuk su ile harmanlayın.
- Sonra ayrı bir süzgece demliğin yanından doğru içinde ki suyu sızın (Neden kendi süzgecinden sızmadığımızı sorduğumda çay otunun kirini ayrı bir süzgeçte sızmazsan alamazsın, kir yine içinde kalır demişti. :) ) (Birde bu işlem çayın ilk acısını alırmış.)
- Artık kaynayan suyun devamını demliğinize dökebilirsiniz. Tabi daha bitmedi. :)
- Şimdi de demliği ayrı bir göze koyup kendi halinde çay üste çıkana kadar karıştırarak kaynatın. Bu işlem 3-4 dakika sürebilir.
- Artık kısık ateşte altta ki suyunuzun kaynamasını bekleyebilirsiniz. :)
Buda benden bir püf noktası olsun ;
2 bardak suya 1 çay bardağı çay otu konulur ve bu ölçüyle 7 bardak çay içilir. Eğer çayımızı bu ölçüye uyarak demlersek belki günümüzde en çok israf edilen çayın israfını bir nebze azaltmış oluruz..
-Y-EMEĞİNİZE SAĞLIK-
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder